MASAKAN INDONESIA & MANCA NEGARA

.

Rabu, 16 Desember 2009

Sup Buntut Lembu


Sup Ekor Lembu

1 kg ekor lembu, direbus hingga empuk (kita gunakan pressure cooker jadi cepat sikit)
1 labu bawang besar, dikisar
2 ulas bawang putih, dikisar
1 inci halia, dikisar
2 kuntum bunga lawang
4 biji pelaga
1/2 cawan oats
2 sudu makan rempah sup
4 batang celery, potong dadu
2 biji kentang, sebiji dibelah 4
2 batang carrot, dipotong kecil2
2 biji tomato, dibelah 4
garam
lada putih serbuk

Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang dan pelag
a. Masukkan bahan-bahan yang telah dikisar tadi hingga garing. Masukkan ekor lembu bersama air rebusannya sekali dan biarkan mendidih sebentar. Masukkan rempah sup dan oats dan kacau hingga sebati dan masukkan kentang, carrot dan celery masak hingga kentang empuk. Masukkan garam dan lada putih. Jika terlalu pekat tambahkan air, last sekali masukkan tomato.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Blog Archive